Voorleesfragment door Willem A. Donker,uitgever

 

 

 

PERSBERICHT (EMBARGO tot 24 augustus)

 


UNIEK PROJECT: BOEK & HYPERBOEK

 

 

Boek

Op 24 augutus verschijnt bij uitgeverij Ad. Donker van Pauline van de Ven de historische roman De man met de hoed. Dit bijzondere historische tweeluik (deel twee verschijnt in 2008) is een familiekroniek, die begint in 1880 in Maastricht. Uiteindelijk beslaat het vier generaties van een fabrikantenfamilie van de NYMA, een voormalige kunstzijdefabriek in Nijmegen, met daaraan verbonden de grote lijnen van de Europese geschiedenis over de periode van een eeuw.

Van de Ven baseerde haar roman op de nalatenschap in brieven, foto’s en  documenten van Alice Bury, enige dochter (naast vijf zoons) van Michel Hubert Toussaint Bury, oprichter van de NYMA NV. De historische basis is authentiek, de roman is het geromantiseerde familieverhaal.

 

Hyperboek

Naast de gedrukte roman verschijnt het eerste Nederlandse hyperboek. Bij de opening op 14 september wordt de tekst van de roman online geplaatst. Lezers kunnen beeld, geluidsfragmenten, film en herinneringen toevoegen. Tevens worden brieven en foto's uit het familiebestand geplaatst. Zo ontstaat er een gezamenlijk historisch archief, een  eeuw die van ons allemaal is.

 

Een Hyper-wat?

Een hyperboek is een digitaal boek waaraan door beeld, geluid, animatie of film een extra belevingslaag is toegevoegd. Daarin ontdekken lezers het plezier van interactief lezen door als het ware in het boek te stappen. De bovenlaag van het hyperboek bevat de integrale tekst van de roman. Onder elke pagina ligt een sfeerpagina van drie banen. In de middenbaan staat de tekst, in de linkerbaan wordt het gedigitaliseerde privé-domein geplaatst van foto’s, brieven, kledingstukken en ander materiaal uit de nalatenschap waarop de roman is gebaseerd. In de rechterbaan komen bijdragen van lezers die de sfeer en de achtergrond versterken en een tijdsbeeld oproepen. Soms zijn er links naar andere websites met informatie.

 

Promotie
Een bijzonder persoon zal op 14 september  www.demanmetdehoed.nl openstellen.

Demo

U kunt onder embargo een demo van het hyperboek bekijken op  www.hyperboek.com  

 

Naar demo (hyperboek)

Samenvatting en tekstfragment (boek)

 

De man met de hoedPauline van de Ven

Uitgeverij Ad. Donker Rotterdam, T. 010 4363009

Zie ook: www.uitgeverijdonker.nl en www.paulinevandeven.nl

 

ISBN 90 6100584 1, prijs € 24.50 (paperback met flappen), omvang 504 pagina’s.

 

Pers en publiciteit: Het kantoortje van Remco –publiciteit –

T 020 4208168, E remco@hetkantoortje.nl